Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


domain_setup

Domain beállítása és a hostnév

A VPS-t megrendelés után az IPjén keresztül tudjuk elérni, ami elég kényelmetlen. Ez okból hozták létre a domaineket, amelyek a numerikus címeket szöveges, ember számára könnyebben megjegyezhető, címre váltja át.

A domain jó beállítása több szempontból is fontos, elsősorban, ha levelező szervert is akarunk üzemeltetni a VPSen. Fontos, hogy a VPS neve helyes legyen, tehát ilyesmi formátumú: valami.tedomained.hu A VPS hostnevét megrendeléskor megadta, de a HyperVMben bármikor át lehet állítani a Network→Hostname mezőben.

Az alap javasolt domain setup a következő:

(a példához a valami.tedomained.hu mintát fogom használni és a 84.21.7.x IP címet)

Kellenek A rekordok, amik a VPS IPjére mutatnak

valami.tedomained.hu IN A → 84.21.7.x

mail.tedomained.hu IN A → 84.21.7.x

További A rekordok tetszés szerint létrehozhatók, vagy pl ha az akarjuk, hogy az összes aldomain a tedomained.hu alatt a VPSre mutasson, használjuk a * wildcard karaktert:

*.tedomained.hu IN A → 84.21.7.x

Az MX rekord az a rekord, ami megmondja a világnak, hogy hol mi is a domainhez tartozó levelezőszerver címe, ezért az is nagyon fontos. Állítsuk a mail.tedomained.hu címre, ha a VPSen van a levelezőszerver. Ez nem kötelező, ekkor külön megadhatjuk a szerver nevét a levelező szoftverekben.

tedomained.hu IN MX → mail.tedomained.hu

A jó működéshez szükséges egy PTR rekord, ami a Reverse DNS név és a ProfiVPS DNS szerverei tárolják, így a HyperVM-ben a Reverse DNS funkcióval lehet beállítani. A reverse DNS az a szöveges név amit a VPS IPjét lekérdezve a névszerverektől kapunk válaszul. Tehát ezzel az IP-t kötjük össze a domainünkkel. A levelező szerverek 90%-a elvárja, hogy a VPSünknek a küldéshez legyen reverse címe, 85%-a azt, hogy helyes is legyen és 5-10%-a azt, hogy megegyezzen a levélszerverünk által mondott névvel (pl a mail.tedomained.hu).

domain_setup.txt · Utolsó módosítás: 2014/06/13 20:01 szerkesztette: semir

Eszközök az oldalon